W mojej kuchni jest coraz więcej dań bez mięsa i tutaj chciałam się podzielić z Wami kolejnym przepisem – wegetariańska fasolka po bretońsku. Jeśli mam ochotę na prosty i w miarę szybki obiad to często robię właśnie taką fasolkę. Najczęściej podaję ją z samym chlebem, ale dziś dorzuciłam do niej również ziemniaki.
Inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia.
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki na 6 porcji
3 puszki białej fasoli
1 cebula
3 łyżki oleju
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
500 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz
opcjonalnie – 4 średnie ziemniaki
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i wrzucić cebulę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiedy cebula się już zeszli dodać resztę przypraw i podsmażać przez 1 minutę. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Fasolę w tym momencie przepłukać, następnie wrzucić do garnka. Gotować pod przykryciem 25 minut. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wegetariańską fasolkę po bretońsku można podać z samym chlebem lub ziemniakami.
Więcej przepisów wegetariańskich znajdziesz tutaj.