Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki erytrolu lub cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Po łyżce dodawać erytrol i miksować. Następnie wmiksować żółtka dodając po jednym. W osobnej misce wymieszać obie mąki. Przesiać do masy jajecznej. Piec w tortownicy o śr. 25cm przez 30 minut w 180°C.
Wyjść, odstawić do wystudzenia.
Masa:
- 2 budynie waniliowe
- 800 ml mleka
- 90g oleju kokosowego lub masła
- 4 łyżki erytrolu lub 2 łyżki cukru
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu używając 800ml mleka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zmiksować krótko z olejem kokosowym lub masłem.
Warstwa kokosowa:
- 500ml mleczka kokosowego 85%
- 2 łyżki erytrolu
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i zostawić aż napęcznieje. Mleczko kokosowe ubić na sztywno jak śmietankę. Gdy bedzie sztywne wmieszać erytrol łyżką. Potem rozpuścić żelatynę delikatnie aby się nie zagotowala. Szybko dodać do masy kokosowej i ubić tą samą końcówką. Masę umieścić na chwilę w lodówce tak aby można ją było rozsmarować ale by nie stężała całkowicie.
Biszkopt przekroić na 2 części, nasączyć likierem amaretto wymieszanym z wodą. Przełożyć budyniem. Na samą górę wyłożyć masę kokosową. Schłodzić w lodówce.
Wspaniały przepis na udany podwieczorek :D
OdpowiedzUsuń