Czy wiesz że można je kisić? Sprawdź jak łatwo. Rzodkiewki

Bardzo się w ostatnich latach polubiłam z kiszonkami. Są zdrowe, mają dla nas wiele cennych wartości, dość łatwo je przygotować. To również świetny sposób na przetworzenie żywności na później, na zrobienie zapasów. Takie rzodkiewki choćby. W sezonie kiedy rosną jak szalone na działce i nadążamy ich jeść na bieżąco, lubię zapakować je w słoiki i ukisić. Przechowywane w lodówce stoją tam potem nawet miesiącami i czekają na swoją kolej. Wiele warzyw fajnie się kisi. Polecam! Warto wyjść poza standardowe ogórki i kapustę 🙂 Na blogu znajdziecie też marchew, selera, czosnek a to dopiero początek tego co chcę wam pokazać 🙂

 

PRZEPIS RZODKIEWKI KISZONE

Składniki rzodkiewki kiszone:

  • rzodkiewki
  • sól kamienna niejodowana
  • czosnek
  • burak – można pominąć, ale świetnie wpływa na kolor kiszonych rzodkiewek

 

Jak zrobić kiszone rzodkiewki:

  1. Zaczynamy od pozbawienia rzodkiewek liści (nie wyrzucamy ich, są jadalne i smaczne – tutaj co można z nich zrobić).
  2. Następnie rzodkiewki myjemy a potem zostawiamy z pół godziny w czystej wodzie by się namoczyły.
  3. Potem buraka obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy do słoika.
  4. Następnie do słoika wrzucamy ząbek czosnku.
  5. Potem w słoikach ścisło układamy rzodkiewki.
  6. W kolejnym kroku przygotowujemy solankę. Czubata łyżkę soli rozpuszczamy w litrze wody.
  7. Następnie solanką zalewamy słoje z rzodkiewkami, tak by płyn był ponad nimi (nie mogą wystawać ponad wodę) i zakręcamy przykrywką.
  8. Tak przygotowane warzywa zostawiamy w ciepłym 22-23 stopnie miejscu ok 5-7 dni. W tym czasie zajdzie proces kiszenia. Można w tym czas z raz czy dwa odkręcić słoik i dać ujście nagromadzonemu powietrzu.
  9. Po tym czasie słoiki wkładamy na jeden dzień do lodówki by zatrzymać proces kiszenia. Potem wyjadamy rzodkiewki lub zostawiamy w lodówce.