sobota, 2 maja 2020

Zupa pomidorowa


Poniedziałkowa zupa w nowej odsłonie. U nas rzadkością w niedzielę jest rosół, więc musimy radzić sobie z pomidorówką na wiele innych sposobów. W naszej kuchni buraczki i pomidory wiodą prym. Przede wszystkim pomidory. Passat, soków koncentratów nigdy nie brakuje. 








Składniki:


3 szyje z kaczki
300 g serduszek drobiowych
300 g żołądków drobiowych
200 g mrożonych borowików
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 włoszczyzna
400 ml passaty pomidorowej
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimą wodą dodajemy grzyby, tymianek i sól (płaską łyżeczkę).
Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Wywar przecedzamy.
Warzywa obieramy, gotujemy w mięsnym wywarze przez godzinę. Jarzyny wyjmujemy, marchewki gotujemy w talarki. Por w piórka.
Grzyby kroimy na kawałki.
Do wywaru z powrotem dodajemy grzyby, marchew i pora.
Wlewamy passatę. Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i sporą ilością natki pietruszki.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz