Drożdżówki z kasztanami

M&B
drożdżówki z kasztanami

W zamrażarce od jesieni leżało puree z kasztanów, na wykorzystanie którego ciągle nie było czasu i pomysłu. Tegoroczna wiosna dla wielu z nas to czas drożdżowych wypieków, u nas jest podobnie. Pomyśleliśmy więc, że można zrobić zwijane drożdżówki z kasztanami, nadając drożdżowemu ciastu niecodziennego charakteru. I to był strzał w dziesiątkę, bo musimy szczerze powiedzieć, że tak pysznych, aromatycznych i nietuzinkowych drożdżówek jeszcze nie jedliśmy. 🙂

Drożdżówki z kasztanami – składniki

Drożdżowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 45 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Kasztanowe nadzienie:

  • 500 g puree z kasztanów
  • 3 białka
  • 50 g masła
  • 1-2 łyżki trzcinowego cukru
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 1 szczypta soli




Przygotowanie

Drożdżowe ciasto:

Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 30oC.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia.

Do misy miksera wsypać mąkę, sól, dodać ubite żółtka, skórkę startą z połowy pomarańczy, wlać wyrośnięty rozczyn. Kilka minut wyrabiać przy pomocy haka, aż składniki się połączą. Ciasto można także zagnieść ręcznie.

Do wyrobionego ciasta wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie, a ciasto będzie sprężyste. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Kasztanowe nadzienie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do puree z kasztanów wlać roztopione masło, mieszać, aby oba składniki się połączyły. Dodać ubite białka oraz skórkę startą z połowy pomarańczy, delikatnie wmieszać je do kasztanowej masy. Posłodzić do smaku.

Wykonanie

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na podsypany mąką blat, krótko je wyrobić, po czym rozwałkować na duży prostokąt – ok. 30/40 cm. Na całej powierzchni ciasta rozprowadzić kasztanowe nadzienie. 1/3 ciasta złożyć do środka wzdłuż krótszej krawędzi, a na to położyć pozostałą część ciasta z nadzieniem. Delikatnie rozwałkować, aby uzyskać ciasto o szerokości ok. 15 cm. Pokroić je na plastry o szerokości ok. 3 cm, każdy z nich łapać za dwa końce i okręcać w przeciwnych kierunkach, po czym zwinąć w ślimaka. Koniec ciasta zlepić z brzegiem.

Drożdżówki z kasztanami układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), włożyć blachy z drożdżówkami, piec 17-20 minut – do zrumienienia się ciasta. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.

Drożdżówki z kasztanami można udekorować lukrem.




drożdżówki z kasztanami

drożdżówki z kasztanami

drożdżówki z kasztanami

drożdżówki z kasztanami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżówki z kasztanami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis