Jajko sadzone w ryżu z kalafiora to prosty pomysł na lekki obiad i nietuzinkowy patent na wykorzystanie kalafiora. Jest zdrowe i pyszne.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Danie nazwaliśmy shakshuka, bo sposób wykonania jest podobny jak w klasycznej zapiekance z jajek i sosu pomidorowego. My całość zrobiliśmy na kuchence, ale, jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, to po wybiciu jajek wstaw je pod grill w piekarniku i zapiecz.
Spróbuj też naszego przepisu na oryginalną najprostszą shakshukę.
Składniki:
- 1 mała główka kalafiora lub połowa dużej
- 1 mała cukinia
- 4 jajka
- 1 szalotka lub cebula dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na rozgrzany tłuszcz cukinię. Smaż mieszając, aż się podpiecze i zrobi brązowa. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz.
Krok 2
Połóż na patelni łyżkę masła, kiedy się roztopi i zapieni dodaj łyżkę oleju a następnie wysyp na tłuszcz cebulę, przesmaż przez 2 minuty, dodaj czosnek, zamieszaj, smaż chwilę po czym dodaj startego kalafiora. Wymieszaj dokładnie, dodaj tymianek i smaż na dość intensywnym ogniu 10 minut, często mieszając, żeby kalafior się nie przypalił.
Krok 3
Zmniejsz ogień pod patelnią, dodaj do kalafiora cukinię, wymieszaj, zrób w warzywach cztery wgłębienia. Wbij w każde z nich jajko. Przykryj patelnię pokrywką i duś na wolnym ogniu aż jajko się zetnie – około 10-15 minut. Pod koniec posyp tartym parmezanem.
Krok 4
Posyp danie siekanym szczypiorkiem. Podawaj.
Smacznego!