wtorek, 28 kwietnia 2020

Spaghetti z białymi krewetkami w sosie śmietanowym

Białe krewetki w połączeniu z makaronem skąpanym w sosie śmietanowo-mlecznym. Wow, do tego parmezan, czegóż chcieć więcej.








Składniki:


  
300 g makaronu spaghetti 
0,5 kg krewetek białych 
1 łyżka oliwy 
½ drobno posiekanej cebuli 
2 łyżki masła 
3 ząbki czosnku, wyciśnięte 
ok 80 ml białego wina 
250 ml śmietany wiejskiej 
250 ml mleka 
3 łyżki świeżo startego parmezanu 
sól 
pieprz do smaku 
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki do posypania 


Przygotowanie:


Ugotowałem makaron al dente. Rozgrzałem oliwę na patelni, na średnim ogniu. Krewetki posypałem solą i pieprzem i ułożyłem na patelni tak, aby tworzyły pojedynczą warstwę. Smażyłem około 3 minuty z każdej strony do momentu, aż krewetki nie były już przeźroczyste. Krewetki przełożyłem do oddzielnego naczynia. Na tej samej patelni roztopiłem masło. Wrzuciłem i lekko zarumieniłem cebulę, po chwili dodałem czosnek. Uwaga, żeby go nie przypalić. Zmniejszyłem ogień i dodałem wino. Smażyłem razem, aż na patelni pozostało około ¼ wlanego płynu. Następnie dodałem śmietanę, mleko i dobrze wymieszałem. Wsypałem parmezan, doprawiłem. Dodałem ugotowany makaron, wymieszałem z sosem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz