czwartek, 30 kwietnia 2020

Herbaciany kisiel mango z ananasem bez cukru


Domowy kisiel z samych owoców na bazie herbaty zielonej i owocowej. Bez cukru a jest słodki za sprawą owoców. Taki kisiel można zrobić prawie z wszystkich owoców. Zero konserwantów, kawałki owoców czy może być coś lepszego.






























1 mango
2/3 ananasa
2 torebki herbaty owocowej
1 łyżeczka herbaty zielonej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
700 ml wody
1 cytryna
mięta


Herbatę zieloną zaparzam w 250 ml wody i odstawiam. Herbaty owocowe też zaparzam w 250 ml wody. Mango i ananasa obieram i kroję na kawałki.  Po jednym plastrze zostawiam do dekoracji. Mango przekładam do kielicha, wlewam herbatę zieloną, sok z połowy cytryny i maskuję blenderem. Przelewam do garnka i zagotowuję. W 100 ml wody rozrabiam 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i wlewam do gotującego musu owocowego, mieszam energicznie jak zgęstnieje przelewam do pucharków. To samo robię z ananasem, tylko jego miksuję z herbatą owocową, zagotowuję mus, i wlewam mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 100 ml wody. Kisiel przelewam do pucharków. Dekoruję kawałkami mango i ananasa, miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz