Potrawka z kurczakiem, ryżem i warzywami

Jednogarnowa propozycja na solidny, a jednocześnie wartościowy obiad- potrawka z kurczakiem, ryżem i warzywami: marchewką, żółtą fasolką szparagową oraz szpinakiem.
Fasolkę i marchewkę wykorzystałam mrożoną, teraz- kiedy nie wszystkie warzywa świeże są dostępne jeszcze na ryneczku- zapewne większość z Was ma takie warzywa w zamrażalniku, a jak nie, to spokojnie można je kupić w każdym sklepie.
Szpinak też może być mrożony, ja akurat miałam świeży.
Jeżeli chodzi o ryż, to może być każdy- czy to jaśminowy, czy długoziarnisty, nawet ryż do risotto będzie ok.
Zatem do dzieła i smacznego!
potrawka z kurczakiem, potrawka z ryżem, potrawka z warzywami, kurczak z ryżem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin


2-3 porcje:
600 ml wody
250 g piersi z kurczaka
100 g ryżu
100 g fasolki szparagowej
100 g mini marchewek
100 g szpinaku
1 mniejsza cebula
1/2 szklanki wody + 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, szczypta pieprzu cayenne, suszone oregano do przyprawienia mięsa
1 łyżka oliwy do smażenia

Mięso pokroić w kostkę, doprawić i odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą na rozgrzanej oliwie.
Dodać zamrożoną marchewkę oraz fasolkę szparagową, chwilę podsmażyć i wlać wodę.
Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić ryż, lekko posolić (tylko szczyptę, ponieważ w późniejszym etapie dodajemy sos sojowy, który jest również słony), zakryć i dusić około 15 minut.
Kolejno dodać szpinak, przemieszać.
Wlać wodę wymieszaną z sosem sojowym i mąką kukurydzianą, mieszać do momentu, aż całość lekko zgęstnieje.
Smacznego!
potrawka z kurczakiem, potrawka z ryżem, potrawka z warzywami, kurczak z ryżem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin
potrawka z kurczakiem, potrawka z ryżem, potrawka z warzywami, kurczak z ryżem, kraina miodem płynąca, fotograf kulinarny szczecin

Komentarze