Do przygotowania potrzebujemy:
- Pieczarki – 500g
- Boczek- 200g
- Śmietana 18%- 400g
- Cebula- 45g
- Czosnek- 8g
- Masło- 60g
- Sól i pieprz
Pokrojony w cienkie paski boczek smażyć do preferowanego stopnia zrumienienia. Odłożyć na bok.
Pieczarki- zbliżone wymiarowo- delikatnie i dokładnie umyć za pomocą szczoteczki. Osuszone grzyby smażyć na pozostałym tłuszczu z masłem. Często mieszać aby były ładnie przyrumienione.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawić danie.
Gdy cebula będzie szklista dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę i wlać śmietanę.
Gotować na małym ogniu do redukcji sosu i miękkości grzybów. Dodać boczek i wymieszać danie.
Podawać zaraz po przygotowaniu.
Propozycja:
Danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem mozzarella i zapiekać do zrumienienia sera.
Smacznego
Makro w 100g
160kcl B- 5g T-14g W-1,8g
Makro w porcji 606g
973 kcl B- 31g T-86g W-11g
Patelnia pełna pyszności. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 🙂 Dziś już ostatni dzień.
PolubieniePolubienie