Pieczarkowa patelnia

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Pieczarki – 500g
  • Boczek- 200g
  • Śmietana 18%- 400g
  • Cebula- 45g
  • Czosnek- 8g
  • Masło- 60g
  • Sól i pieprz

Pokrojony w cienkie paski boczek smażyć do preferowanego stopnia zrumienienia. Odłożyć na bok.

Pieczarki- zbliżone wymiarowo- delikatnie i dokładnie umyć za pomocą szczoteczki. Osuszone grzyby smażyć na pozostałym tłuszczu z masłem. Często mieszać aby były ładnie przyrumienione.

Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawić danie.

Gdy cebula będzie szklista dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę i wlać śmietanę.

Gotować na małym ogniu do redukcji sosu i miękkości grzybów. Dodać boczek i wymieszać danie.

Podawać zaraz po przygotowaniu.

Propozycja:

Danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem mozzarella i zapiekać do zrumienienia sera.

Smacznego

Makro w 100g
160kcl B- 5g T-14g W-1,8g

Makro w porcji 606g
973 kcl B- 31g T-86g W-11g

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. mopwskuchni pisze:

    Patelnia pełna pyszności. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 🙂 Dziś już ostatni dzień.

    Polubienie

Dodaj komentarz