Lasagne

Składniki:

6 płatów makaronu do lazanii

2-3 cebule

200 g sera żółtego

500 g mielonej szynki wieprzowej

1 puszka krojonych pomidorów, u mnie domowe

1/2 bakłażana

1 marchewka

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prowansalskie

sos chili

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić, dodać mięso i podsmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku, bakłażana pokroić w kostkę, dodać do mięsa, zalać pomidorami, dodać sos chili i przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem około pół godziny. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować 2 łyżki sosu, ułożyć płaty makarony, wylać połowę sosu i posypać połową startego sera. Ułożyć drugą warstwę makaronu, wylać resztę sosu, posypać serem, słodką papryką i ziołami. Zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

Lasagne

2 uwagi do wpisu “Lasagne

Dodaj komentarz