piątek, 24 kwietnia 2020

Włoska focaccia z zielonymi oliwkami


Przepis na ciasto pochodzi od prawdziwej włoszki z Rzymu.
Wierzcie mi jest obłędne.

Kiedy ją jesz czujesz jakbyś był we Włoszech i jadł najlepszą włoską focaccię!

Składniki:

450 g mąki orkiszowej jasnej lub semoliny
270 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków (najlepiej te z obiadu #zero waste) zimne
15 g świeżych drożdży (wzięłam paczuszkę suszonych)
100 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

2 łyżeczki suszonego rozmarynu do ciasta + trochę do posypania na wierzch
 zielone oliwki
1 łyżka oliwy wymieszana z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku
sól gruba ( u mine sól w płatkach)

Przygotowanie:


Z podanych składników zagnieć ciasto. Czas zagniatania to ok. 10 minut.


Następnie miskę w której będzie wyrastać ciasto oprósz mąką i przełóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy 
godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto kilka minut podsypując mąką. 
Rozwałkuj i przełóż do formy lub luźno na papier.

Wierzch foccaci posmaruj oliwą ą wymieszaną  z przeciśniętym czosnkiem, posyp grubą solą morską lub w płatkach i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Wciśnij w ciasto oliwki. 
Piecz w 180 stopniach ok. 30  minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz