wtorek, 21 kwietnia 2020

Puchaty serniczek z borówkami

Poniedziałek to zawsze dobry dzień na ciasto.
Po lodówkowej półce turlało się ciasto francuskie od tygodnia, a w tylnej części czekał na swój wielki dzień ulubiony twarożek do kanapek.
Było wiosenne popołudnie i właśnie wyłączyłam służbowego laptopa.
Zamknęłam oczy, wiosenne słońce mocno ogrzewało policzki, ptaki wychwalały popołudniowy błękit nieba, a młodziutkie listki wierzby odbijały się malachitem na tle blokowiska i pomyślałam wtedy, że najlepiej by tu pasowała patera z sernikiem i owocami.
Okazało się, że w zamrażarce zostało ostatnie pudełeczko zeszłorocznych borówek.
A zatem jest wszystko, czego potrzeba!
Listkujące, maślane ciasto francuskie w podstawie, delikatny serek twarogowy, który zamienia się po upieczeniu niemal w chmurkę i słodkie borówki.
Ach, wiosenna, słodka błogość ze strzelającymi sokiem borówkowymi kuleczkami ♥
Tak dobry, że nie zdążyłam sfotografować całego!
Jeszcze tylko filiżanka kawy albo herbaty i można się rozmarzyć w balkonowych okolicznościach.
Kto się przyłączy? :)









































Puchaty sernik z borówkami
wersja mini na małą formę
Potrzebujesz:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 350g twarożku kanapkowego (u mnie President)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • 6 łyżeczek cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 150g mrożonych lub świeżych borówek
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przyrządzenia:
1. Rozdziel białko od żółtka. 
2. Ubija białko na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Żółtko utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
4. W misce wymieszaj twarożek ze śmietaną i żółtkiem, następnie partiami dodawaj pianę z białek i połącz dokładnie, delikatnie mieszając.
5. Dodaj do masy skórkę z cytryny - wymieszaj.
6. Przytnij ciasto tak, aby wypełniło spód i ścianki foremki - resztę ciasta zachowaj.
7. Przelej masę serową na ciasto w formie, na wierzchu ułóż owoce.
8. Z pozostałego ciasta stwórz dekorację wierzchu, np: kratkę, jak ze zdjęcia, i oprósz brązowym cukrem.
9. Piecz 30min. w 200*C.

Smacznego!









































Fluffy cheesecake with blueberries
mini version for a small form
Ingredients:
  • 1 pack of puff pastry
  • 350g cottage cheese (I used the President cheese)
  • 1 tbsp cream
  • 1 egg
  • 6 teaspoons of sugar
  • pinch of salt
  • 1/3 teaspoon lemon zest
  • 150g frozen or fresh blueberries
  • 1/2 teaspoon brown sugar
Method:
1. Separate egg white from the yolk.
2. Whip egg white into stiff foam with a pinch of salt.
3. Whisk the egg yolks with sugar until light and fluffy.
4. Mix the cottage cheese with cream and yolk in a bowl, then add the whipped egg whites in batches and combine thoroughly, mixing gently.
5. Add lemon zest to the mass - mix.
6. Cut the puff pastry to fill the bottom and sides of the mold - save the rest of the puff pastry.
7. Pour the cheese mass into the form, put fruit on top.
8. Create a top decoration from the remaining dough, e.g. checkered, like in a photo, and sprinkle with brown sugar.
9. Bake 30 minutes. at 200 * C

Enjoy!



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...