Buraczki ze śmietaną (na ciepło)

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny🙂 Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów). Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu. 

 

 

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżeczka cukru

 

Umyte buraki upiecz w piekarniku (piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni) lub włóż do rondla i ugotuj (gotuj około 60-90 minut). Odstaw do przestudzenia. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki i smaż je przez chwilę. Dodaj śmietanę i przyprawy. Całość smaż mieszając jeszcze przez około 2-3 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *