Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą

by - maja 20, 2014

Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej serwować ją w przezroczystym naczyniu, tak aby uwydatnić użyte wielokolorowe składniki. Jedyne co odrobinę zmodernizowałam, w stosunku do oryginalnego przepisu - to podzieliłam majonez na dwie warstwy, zamiast jednej - na górze sałatki.

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka.,
  • przyprawa do gyrosa,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 5 jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie,
  • 1 puszka ananasów,
  • 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem), 
  • 1 słoik majonezu (400 ml).

Pierś z kurczaka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać przyprawę "gyros" i 4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie podsmażyć kurczaka na patelni. Nie za długo, żeby mięso nie było zbyt suche. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo. Ananasy, kukurydzę, fasolę oraz seler odcedzić.
Jajka, ananasy i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

Teraz należy kolejno układać warstwy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować:
1. ogórki
2. kukurydza
3. seler
4. pierwsza połowa majonezu
5. czerwona fasola
6. jajka
7. pierś z kurczaka
8. ananas
9. druga połowa majonezu.

Źródło: alba.blox.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze