czwartek, 16 kwietnia 2020

Ciasto kawowe

Kontynuując publikację wpisów z minionych świąt do listy dołącza ciasto kawowe (cappuccino) z przepisu Ani K. Ciasto kawowe i idealnie pasuje do kawy :) 


Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajmy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przez sitko do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy masę biszkoptową na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu oddzielamy biszkopt od papieru do pieczenia, żeby potem łatwiej kroiło i nakładało się ciasto.


Krem kawowy:
1 litr mleka
2 duże budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru
6 łyżek kawy cappuccino śmietankowego
375 g masła roślinnego

Odlewamy jedną szklankę mleka i pozostałą część gotujemy. Budyń, cukier i kawę łączymy ze szklanką mleka - najlepiej to zmiksować. Do gotującego się mleka. Gotujący budyń mieszamy do momentu aż zgęstnieje - muszą pójść bąbelki. Masę przykrywamy szczelnie folią spożywczą, dzięki temu nie zrobi się skorupka i krem będzie gładszy. Odstawiamy budyń do wystygnięcia. 
Masło miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. 

Nasączenie:
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody

Wystudzony biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy krem i wkładamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. 

Wykończenie:
500 ml śmietany 30% słodkiej
2 łyżki cukru pudru
1 śmietanfix
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Śmietanę miksujemy do sztywności. Dodajmy cukier puder oraz śmietanfix. Wykładamy bitą śmietanę na krem. Czekoladę ścieramy na tartce lub za pomocą obieraczki do warzyw. 
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. 

I gotowe można zaparzyć kawę i rozkoszować się słodkim popołudniem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz