Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Przepis podstawowy na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 małej cebuli
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Odstawić na kilka minut i po tym czasie odlać sok, który się zebrał.

Dodać mąkę, jajka, drobno startą cebulę i sól.

Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Na patelni rozgrzać olej.

Masę ziemniaczaną wykładać łyżką na rozgrzany olej i równomiernie uklepywać (żeby placki nie były zbyt grube).

Smażyć z dwóch stron do zrumienienia.

Placki ziemniaczane 2

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.