Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi

Dania główne | Łatwe

Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi

15 minut + 30 minut pieczenie

Jeśli masz już pulpety z tego przepisu  to przygotowania zapiekanki makaronowej zajmie Ci najwyżej 45 minut – czyli szybki i pyszny obiad w niecałą godzinę. Jeśli masz inne ulubione pulpety lub kotlety przygotowane wcześniej, to oczywiście będą tak samo pasowały. Możesz je tutaj wykorzystać, bo zapiekanki powstają po to, żeby sprzątać lodówkę 🙂 .

Chętnie też przyjmę przepisy na Twoje domowe sprawdzone pulpeciki 🙂 .

Wracając do przepisu na zapiekankę, to jest ona bardzo podstawowa. Jeśli zerkniesz na składniki sosu, to zobaczysz pieczarki, cebulę, pomidory i dodatki. Jeśli chcesz przyspieszyć sobie nieco pracę i zminimalizować poświęcony czas to, zamiast podsmażać pieczarki z cebulką i gotować chwilę sos możesz pominąć ten krok – naprawdę. Czyli do gotowego naczynia dodaj makaron NIEGOTOWANY, zalej pomidorami z puszki. Dodaj pozostałe składniki sosu, czyli pieczarki, czosnek, ocet, masło, mleko, przyprawy, sery i szpinak (czyli wszystko oprócz cebuli). Połóż pulpety (z tego przepisu lub inne), wymieszaj i do piekarnika. Smażona cebulka z pieczarkami dodaje naprawdę dużo smaku, więc zachęcam do tej odrobinę dłuższej, ale też lepszej wersji – wszystko co robisz, odbywa się podczas rozgrzewania piekarnika. Ten sos idealnie okleja makaron i razem z pulpetami, szpinakiem i zapieczonym serem tworzą pyszne i pełnowartościowe danie.

 

Inne ciekawe obiady z makaronem znajdziesz tutaj:

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym

Makaron po florencku z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kremowa zupa tortellini z kurczakiem

 

 

Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi w sosie pomidorowym Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi w sosie pomidorowym Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi w sosie pomidorowym Pieczone pulpety drobiowe

Słodkie Gotowanie

Zapiekanka makaronowa z pulpetami drobiowymi

Ilość porcji: 3-4

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenie

Składniki

SOS:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 200 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

DODATKOWO:

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200°C i zacznij przygotowanie sosu.
  2. Rozgrzej w rondlu oliwę i podsmaż cebulę, dodaj pieczarki pokrojone w półplastry.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i podsmaż aż zacznie intensywnie pachnieć.
  4. Dodaj pomidory z puszki, ocet balsamiczny i masło. Podgrzewaj przez chwilę, aż sos zacznie gęstnieć - zajmie to ok. 5 minut.
  5. Dodaj oregano i tymianek, wlej mleko i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Do blaszki lub naczynia żaroodpornego wsyp makaron (NIEUGOTOWANY), wlej sos i wymieszaj, wciśnij pulpety, tak żeby oblepić je sosem.
  7. Piecz pod przykryciem przez 25 minut, następnie wyjmij zapiekankę z piekarnika. Dodaj szpinak i wymieszaj. Na wierzch połóż mozzarellę i obficie posyp startym parmezanem.
  8. Wstaw do piekarnika i zapiecz przez ok. 5 minut.

www.slodkiegotowanie.pl

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *