Quinoa, czyli komosa ryżowa, choć z typowym ryżem ma niewiele wspólnego. W Polsce uprawiana jest komosa biała, której ziarna są dla nas bardzo cenne, ze względu na swoje wartości odżywcze. Choć sama nie jets zbożem jest zaliczana do tzw. pseudozbóż. Jej dobroczynne właściwości można czerpać nie tylko z całych ziaren, ale także z przygotowywanej z nich mąki, w szlachetnym kolorze kości słoniowej. Popularność zyskuje dzięki łatwości przygotowania. Jej ugotowane ziarna doskonale uzupełniają smak wielu potraw.
Mąka z komosy ryżowej i jej właściwości
Mąka powstaje poprzez zmielenie, surowych ziaren quinoa. Jest bezglutenowa i dostarcza sporo białka, błonnika, a także duże ilości witamin i minerałów. Ma lekko orzechowy posmak i gruboziarnistą strukturę.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Zastosowanie
Tak jak inne mąki bezglutenowe doskonale sprawdza się jako uzupełnienie mąk zbożowych. Dodając ją do słodkich i słonych wypieków warto zachować odpowiednie proporcje – mąka z komosy ryżowej powinna stanowić nie więcej niż ⅕ tradycyjnej. Gruboziarnista struktura i delikatnie orzechowy posmak sprawiają, że mąka quinoa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju panierek oraz ciekawych interpretacji tradycyjnych przepisów. Idealna do domowego pieczywa, tortilli oraz makaronów, placków, stanowi podstawę zapiekanek, na słodko i słono.