Kruszonka
Kruszonka – taki zwykły, prosty dodatek, a nadaje ciastu dodatkowy smak. Bez kruszonki ulubione ciasto już nie smakuje tak samo. Moim ulubionym ciastem jest chałka drożdżowa z owocami i kruszonką i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie drożdżowego czymś innym.
Najlepsza kruszonka to taka, która utrzymuje swój kształt. Po upieczeniu wygląda tak samo dobrze jak i przed, a przy tym wszystkim jest aromatyczna i słodka.
Składniki
Głównymi składnikami kruszonki jest mąka, cukier i masło. Składniki są zawsze te same, jednak można je modyfikować, co powoduje, że nasza kruszonka nie zawsze smakuje tak samo. Mąkę pszenną można wymieszać z mąką gryczaną, z mąką kokosową lub inną. Moim ulubionym połączeniem jest wymieszanie pół na pół maki pszennej i kokosowej. Jednak zalecam trzymać się przepisu, ponieważ proporcje w przypadku kruszonki są bardzo ważne. Gdy dodajesz innych składników, zawsze obserwuj konsystencję. Składniki kruszonki powinny łatwo sklejać się ze sobą, tworząc okruszki o różnej grubości. Poprzez dalsze ugniatanie i ściskanie kruszonka zbije się w kulkę.
Rodzaj użytego cukru zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Kruszonka z cukrem pudrem łatwiej się ugniata, mniej się kruszy i jest bardziej zwarta. Jeśli planujesz zużyć kruszonkę zaraz po jej zagnieceniu, polecam użyć cukru o grubszej strukturze, wtedy będzie bardziej krucha. Część cukru możesz zastąpić cukrem aromatyzowanym, czyli wanilinowym, migdałowym itp. Zamiast cukru możesz użyć słodzika, jednak sprawdź na opakowaniu ile gram słodzika odpowiada 100g cukru. Pamiętaj też, że słodziki smakują inaczej niż cukier. Ja często zastępuję słodzik ksylitolem.
Masło powinno być prawdziwe, czyli takie o zawartości min 82% tłuszczu mlekowego. Zastępowanie masła margaryną, nie przyniesie pożądanego efektu, ponieważ nie jest ona stabilnym spoiwem dla kruszonki, która musi utrzymać swój kształt. Masło powinno być zimne i mocno rozdrobnione, ale masło w temp pokojowej też spełni swoją funkcję. Przy takim maśle zdecydujmy się raczej na ugniatanie ciasta w misce, co ułatwi nam dokładne zebranie masła z jej powierzchni.
Wykonanie
Przepis na kruszonkę jest bardzo prosty. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki razem i ugniatać, aż do momentu uzyskania pożądanej struktury. Najłatwiej i najszybciej jest wymieszać kruszonkę ręcznie. Masło można połączyć również z innymi składnikami nożem, poprzez rozgniatanie i ugniatanie. Jeśli planujesz użyć kruszonkę od razu, nie zagniataj całkowicie, czyli nie rób kulki. Luźna i zróżnicowana struktura jest idealna do ciast drożdżowych i biszkoptowych.
Jeśli będziesz potrzebować kruszonki nieco później, spokojnie możesz zapakować luźne ciasto do woreczka lub ugnieść na kulkę i zawinąć w folię kuchenną. Taką kruszonkę w kulce możesz później utrzeć na tarce, przez co będzie bardziej jednorodna.
Kruszonka
Ingredients
Instructions
Notes
2 komentarze
Agnieszka Niedźwiedzka
Super, cieszę się że smakowało. 😀Ja bardzo lubię ciasto drożdżowe, a ten przepis jak dla mnie jest super. Zachęcam do wypróbowania także innych przepisów. Pozdrawiam. Agnieszka Niedźwiedzka
Anonim
Wypróbowałam ciasto drożdżowe wg Twojego przepisu. Pychota. Udało się wyśmienicie. Polecam. Kruszonka też doskonala