Przepisów na sernik nigdy za wiele. Uwielbiam serniki, przede wszystkim te ciężkie na prawdziwym twarogu, takie serniki, jak były kiedyś. Wprawdzie zawsze upraszczam przygotowanie sernika, gdyż ubijam wszystko razem do połączenia składników, wtedy sernik nie rośnie jakoś znacząco, ale również nie opada :) Dzisiaj zapraszam Was na sernik tradycyjny z polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Taki sernik pamiętam z czasów dzieciństwa na Świętach na wsi… pycha:)

sernik

Składniki (tortownica 24 cm):

Spód

  • 150 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno. Do roztopionego i ostudzonego masła dodajemy żółtko oraz mąkę i kakao wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy delikatnie przekładamy pianę i mieszamy. Ciasto wykładamy na dno formy.

Masa twarogowa:

  • 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam twarogu śmietankowego mielonego)
  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 40 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka

Roztapiamy masło z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao i czekoladę i mieszamy do powstania polewy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i obsypujemy wiórkami.

Smacznego :)

tradycyjny sernik

sernik tradycyjny