Zupa chrzanowa

Składniki:

2 kości wieprzowe świeże lub wędzone

1 laska kiełbasy wiejskiej

2 białe kiełbaski

2 łyżki śmietany

1 łyżka chrzanu tartego

1 łyżeczka majeranku

liść laurowy i ziele angielskie

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

4-5 ziemniaków

jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Kości zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać majeranek, liść laurowy i ziele angielskie, kiełbasę, posolić i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować jeszcze 15 minut. Kości i kiełbasę wyjąć. Kiełbasę pokroić na plasterki i dodać z powrotem do wywaru. Śmietanę wymieszać z chrzanem, zahartować niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawić do smaku i zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

zupa chrzanowa

9 uwag do wpisu “Zupa chrzanowa

Dodaj komentarz