Składniki:
2 kości wieprzowe świeże lub wędzone
1 laska kiełbasy wiejskiej
2 białe kiełbaski
2 łyżki śmietany
1 łyżka chrzanu tartego
1 łyżeczka majeranku
liść laurowy i ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
4-5 ziemniaków
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Kości zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać majeranek, liść laurowy i ziele angielskie, kiełbasę, posolić i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować jeszcze 15 minut. Kości i kiełbasę wyjąć. Kiełbasę pokroić na plasterki i dodać z powrotem do wywaru. Śmietanę wymieszać z chrzanem, zahartować niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość doprawić do smaku i zagotować. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
nigdy nie jadłam, smakowita 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
ale musi być pyszna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Bardzo lubię takie ostre, wyraziste zupy:)
Smacznie pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja również 🙂
PolubieniePolubienie
Jadłam daaawno temu w restauracji.
Zakładam, że domowa jest jeszcze pyszniejsza…
🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto spróbować 🙂
PolubieniePolubienie