Sernik pomarańczowy



Składniki

Składniki na spód

  • 50 g masła
  • 100 g ciastek imbirowych mogą być herbatniki pełnoziarniste
  • 80 g orzechów włoskich lub laskowych, mogą też być nerkowce

Składniki na dżem figowy

  • 180 g suszonych miękkich fig
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki na masę serową

  • 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 100 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru drobnego
  • 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy z jednej dużej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • Na początku należy twaróg, czy to mielony w domu, czy kupiony gotowy, wyjąć na gęste sito i pozostawić na przynajmniej 30 minut, aby ociekł z nadmiaru płynu.

Przygotowanie spodu

  • Masło rozpuścić, ciastka rozdrobnić w malakserze, orzechy posiekać do drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko jego spód) zapiąć obręcz. Na dno wysypać przygotowaną mieszankę, rozłożyć ją równomiernie na całej powierzchni ugnieść. Formę wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie dżemu figowego

  • Do rondelka włożyć drobno pokrojone figi dodać sok z pomarańczy i cynamon, całość gotować przez kilkanaście minut od czasu do czasu mieszać, aby dżem nie przywarł. Dżem gotujemy do chwili zredukowania płynu i uzyskania konsystencji dżemu. Zdjąć z ognia, jeśli figi nie rozgotowały się całkowicie, użyjcie ręcznego miksera i lekko zmiksujcie go. Oczywiście można użyć gotowego dżemu figowego, jeśli taki macie w domu. Lekko przestudzony dżem rozsmarować na spodzie z ciastek, wstawić do zamrażalnika/lodówki.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, lub 160 st C z opcją termoobiegu.
  • Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać otartą skórkę z pomarańczy, cukier, zmiksować tylko w celu rozdrobnienia masy serowej. Dodać serek mascarpone, śmietanę, żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny zarumienić się, a środek będzie lekko ścięty. Jeśli podczas pieczenia zobaczycie, że wierzch przypieka się zbyt mocno, przykryjcie go folią aluminiową.
  • Po upieczeniu uchylcie piekarnik i pozostawcie w nim sernik przez godzinę, następnie sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce (w formie) do całkowitego wystudzenia. Następnie wierzch formy przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze się schłodził.
  • Smacznego!

Uwagi

Sernik podczas pieczenia dość znaczne wyrośnie, a po wystudzeniu troszkę opadnie, zostawiając lekko wystające brzegi. W tym przepisie to normalne więc nie przejmujcie się tym.





                                                 Porównaj oferty kont bankowych
http://finanse.ebizo.pl/konta-osobiste.html?ref=borzy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz