piątek, 13 marca 2020

Spaghetti z tuńczykiem

Nigdy nie przepadałam za rybami.
Gdy przeszłam na dietę dostałam przepis na lżejszą wersję spaghetti.
Okazało się, że robi się je bardzo szybko a na ciepło jest pyszne.
Dodatkowo składniki możemy trzymać w większej ilości w szafkach i czekać na właściwy moment ;)



Podobny przepis znajduje się też na stronie Kwestii Smaku, więc inspirowałam się nim przy opisywaniu. 

Składniki:

  • ok. 150g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 300 g krojonych pomidorów z puszki
  • oregano lub tymianek
  • puszka tuńczyka w oleju
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę lub piórka. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować parę minut aż sos trochę zgęstnieje. Dodać zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażać i dodać makaron na patelnię. Wymieszać i podawać gorące. Makaron powinien wchłonąć część sosu i dużo lepiej smakować :) Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz