Polewa czekoladowa - przepis
czwartek, kwietnia 09, 2020Polewa czekoladowa |
Z polewą czekoladową wszystko smakuje lepiej! Polecam mój sprawdzony przepis na polewę czekoladową z kakao! Jest prosta i szybka do zrobienia, smakuje naprawdę dobrze, a wygląda jeszcze lepiej. Ciasto polane taką polewą czekoladową prezentuje się o wiele lepiej niż zwyczajną topioną czekoladą. Jest lśniąca, przyjemnie błyszczy i do przygotowania są potrzebne tylko 4 składniki, które większość znajdzie w domu.
Taką polewą czekoladową można polać ciasto, babkę, tort, czy wiele innych wypieków. Jeżeli zostawimy ją na noc w lodówce, to polewa zgęstnieje i będzie niczym krem czekoladowy do smarowania (taka a'la nutella). Takim wystudzonym kremem z polewy czekoladowej można też przełożyć, albo udekorować tort.
Polewa czekoladowa - przepis:
Składniki do dekoracji ciasta o średnicy ok. 21-24 cm:
50 g masła
3 łyżki mocnego, dobrego kakao
4 łyżki cukru
5 łyżek mleka
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
- Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku. Gotujemy na małym ogniu, aż masło się roztopi, a wszystkie składniki się połączą. Nie gotujemy i nie mieszamy zbyt dużo! Jak tylko polewa będzie gładka, lśniąca i bez krysztalików cukru, to odrazu zdejmujemy z ognia.
- Jeżeli polewa, waszym zdaniem, jest zbyt gęsta to można dodać łyżeczkę mleka. Jeżeli zbyt rzadka, to można dodać trochę więcej kakao.
- Studzimy do temp. pokojowej i polewamy ciasto.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
1 comments
Taka polewa sprawi, że wszystko będzie lepiej smakowało :D
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)