Masa makowa z maku mielonego- bakaliowa.


     Dziś przygotowuję moją ulubioną masę makową z maku mielonego (suchego). Jest o wiele szybsza w przygotowaniu od tej klasycznej (gdzie mak mielimy samodzielnie), ale równie pyszna. Bardzo polecam!



 Składniki na Masę makową z maku mielonego- bakaliową:
2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g)
400 ml mleka
25 g masła
100 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy lub cytryny
100 g sparzonych wrzątkiem rodzynek
100 g żurawiny
50 g posiekanych suszonych moreli
150 g mieszanki dowolnych orzechów, drobno posiekanych
kilka kropel aromatu (u nas zawsze arakowy, ale może być też migdałowy)

     Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, suchy mak i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy mak wchłonie cały płyn wyłączamy grzanie, dodajemy kolejno cukier, cukier waniliowy, miód, bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy miodu do smaku. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną masę możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni.

DODATKOWO:
3 jajka
10 g drożdży roztartych w 3 łyżkach ciepłego mleka

     Przed pieczeniem makowca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy do masy makowej razem z żółtkami, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Teraz masa makowa jest gotowa do nadziewania ciasta. 

     Dzięki dodatkowi jajek masa nie będzie się rozpadać, natomiast dzięki drożdżom nie będzie twarda i ubita, a delikatna i puszysta.



Komentarze

Prześlij komentarz