Zamień masło na awokado i przygotuj niesamowite tosty na słono i słodko

Zamień masło na awokado i przygotuj niesamowite tosty na słono i słodko

A gdyby tak zamiast smarować pieczywo masłem, rozsmarować na nim awokado? Dołożyć do tego mnóstwo ciekawych składników, pełnych kolorów oraz smaków, które jednocześnie idealnie się z sobą komponują? Przetestowałam ten pomysł – awokado sprawdza się rewelacyjnie jako zamiennik masła, jest neutralne, kremowe i świetnie się komponuje z innymi smakami.

Przyznam się szczerze i nieskromnie, że to jeden z moich najbardziej szalonych i udanych eksperymentów śniadaniowych. Taki trochę pomysł na niebanalne kanapki ;p

Z przepisu powstaną tosty w ośmiu niepowtarzalnych smakach.

Sprawdzone połączenia składników to:

– na słodko – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz:

  • banan + serek wiejski + mus z malin
  • dojrzała gruszka + domowa nutella lub masło orzechowe
  • dojrzałe mango + orzeźwiająca rukola
  • truskawki + mięta + mus z malin

– na słono – bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado oraz:

  • dojrzała gruszka + ser typu gorgonzola
  • kiszony ogórek + twaróg
  • pomidorki koktajlowe + rukola +sos balsamico
  • tuńczyk w sosie własnym + kapary
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Tosty przygotuj w tosterze lub na patelni grillowej.
  2. Awokado przekrój na pół, odrzuć pestkę a miąższem posmaruj przygotowane tosty.
  3. Na jeden z tostów wyłóż plastry dojrzałej gruszki + kawałki sera typu gorgonzola.
  4. Na kolejnym toście ułóż plasterki kiszonego ogórka + twaróg.
  5. Na następnym połóż pomidorki koktajlowe + rukola + odrobina sosu balsamico
  6. Na inny wyłóż tuńczyka w sosie własnym + kapary.

Składniki NA SŁONO

  • 1 bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 garście rukoli
  • łyżka sosu balsamico
  • 50 g tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g sera typu gorgonzola
  • 80 g twarogu

Wykonanie

  1. Tosty przygotuj w tosterze lub na patelni grillowej.
  2. Awokado przekrój na pół, odrzuć pestkę a miąższem posmaruj przygotowane tosty.
  3. Na jeden z tostów wyłóż banan + serek wiejski + mus z malin
  4. Na kolejnym toście ułóż plasterki dojrzałej gruszki + domowa nutella lub masło orzechowe
  5. Na następnym połóż plastry dojrzałego mango + orzeźwiającą rukolę.
  6. Na ostatnim poukładaj połówki truskawek + mięta + mus z malin

Składniki NA SŁODKO

  • 1 bardzo dojrzałe (mięciutkie przy ściskaniu) średniej wielkości awokado
  • 1 banan
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 dojrzałe mango
  • 10 dojrzałych truskawek
  • pół pęczka mięty
  • 2 garście malin
  • 1 łyżka masła orzechowego lub nutelli (najlepiej domowej roboty)

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz