Świąteczna sałatka śledziowa

5/5 - (82 votes)

Świąteczna sałatka śledziowa

Świąteczna sałatka śledziowa, idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne. Pyszna, prosta, składniki zazwyczaj mamy w lodówce lub spiżarce. Mimo obecnej sytuacji, trzeba jakoś zachowywać normalność , więc warto pomyśleć już dziś o świętach, szczególnie że Wielkanoc to symbol odrodzenia i życia.. Może i nam się w tym roku poszczęści i od tego dnia coś się odmieni 😉 Tak czy owak, nawet jeśli nie na święta, warto sałatkę śledziowa przygotować, choćby na śniadanie czy kolację, pyszna i prosta 😉

Składniki:

  • 200 g śledzi matiasów ( tacka )
  • 6 łyżek octu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru

sałatka :

  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1/2 małego selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 korzenie pietruszki średniej wielkości
  • 2 małe cebule
  • 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu, gęstego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska, łyżka cukru
  • sól do smaku

Śledzie odcedź z zalewy, przełóż do pojemnika i zalej mieszanką wody z octem i cukrem. Wstaw na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij, ponownie odcedź, pokrój na małe kawałki i zostaw na sitku do odcieknięcia. Nie przejmuj się jeśli okażą się zbyt kwaśne w sałatce nie będzie to wyczuwalne, a mdłe niestety znikną bez śladu pośród innych smaków, więc tak musi być 😉 Ogórki kiszone także pokrój w małe kawałeczki, dodaj do śledzia na sitko, żeby porządnie odciekły , wtedy sałatka będzie mogła dłużej stać w lodówce, bez „pływania”, które jest bardzo nieapetyczne.



Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera ugotuj do miękkości, wystudź, obierz i pokrój w kawałki takie jak ogórek. Przełóż wszystko do miski, dodaj posiekaną drobniutko cebulkę, majonez, musztardę, cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy składniki połączą się i sałatka będzie najsmaczniejsza. Serwuj na zimno. Genialna jako śniadanie, lunch box lub kolacja, a na Wielkanoc wprost idealna. Jeśli planujesz rosół, warzywa warto ugotować w rosole, sałatka zyska jeszcze na smaku 😉 Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *