Składniki:
ciasto:
500 g mąki
50 g masła
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
farsz:
300 g pieczarek
3 jajka
100 g czerwonej soczewicy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, wlać podgrzane mleko i rozpuszczone masło, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Soczewicę zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, przestudzić i odcisnąć. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jajka, pieczarki i soczewicę, przyprawić. Jeśli masa będzie byt rzadka można dodać bułki tartej lub kaszy manny.
Ciasto rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół. Na każdej połowie rozsmarować farsz, zwinąć i pokroić na paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut. Smacznego 🙂
jakie fajne 🙂 Świetne do podania z zupą
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
do zupy idealne!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Raz tylko jadłam podobne paszteciki, a sama nigdy nie robiłam 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie