Paszteciki z pieczarkami i jajkiem

Składniki:

ciasto:

500 g mąki

50 g masła

1 jajko

1 szklanka mleka

1 łyżeczka soli

1 opakowanie suchych drożdży

farsz:

300 g pieczarek

3 jajka

100 g czerwonej soczewicy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, wlać podgrzane mleko i rozpuszczone masło, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Jajka ugotować na twardo. Soczewicę zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, przestudzić i odcisnąć. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać jajka, pieczarki i soczewicę, przyprawić. Jeśli masa będzie byt rzadka można dodać bułki tartej lub kaszy manny.

Ciasto rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół. Na każdej połowie rozsmarować farsz, zwinąć i pokroić na paszteciki. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut. Smacznego 🙂

Paszteciki z jajkiem i pieczarkami

5 uwag do wpisu “Paszteciki z pieczarkami i jajkiem

Dodaj komentarz