Babeczki sero - mak

Tegoroczne Święta będą na pewno inne iż dotychczas, ale mimo ciężkiej sytuacji uważam, że należy je świętować i przygotować coś pysznego. Babeczki serowo - makowe będą idealne na świąteczny stół. 

Składniki:
masa makowa
- 3 szklanki maku
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 1 białko
- 2 łyżki bułki tartej
masa serowa
- 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru pudru
- 125 g masła
- 5 jajek
- garść rodzynek

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową a na nią masę makową. Tak wypełniamy foremki aż do skończenia składników. Babeczki pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Przestudzone babeczki wyciągamy z foremek.



Komentarze