Delikatny pasztet drobiowy, wyjątkowo smaczny.

Świetny zarówno na świąteczny stół jak i na co dzień do kanapek.

Pasztet – najlepszy przepis na pyszne mięsiwo.

Obowiązkowo musi się znaleźć na desce wędlin na moim świątecznym stole, często też na imprezach rodzinnych typu urodziny czy imieniny.

Bardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe.

 

 

PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY

Składniki na pasztet drobiowy:

  • 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu)
  • 2 marchewki ugotowane
  • 1 pietruszka ugotowana
  • 3 ziemniaki ugotowane
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • chili, sól, pieprz

 

 

Jak zrobić pasztet drobiowy:

  1. Zaczynamy od miksowania.
  2. Najpierw przez maszynkę do mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe.
  3. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę.
  4. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko.
  5. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy.
  6. Potem dodajemy jajko, mieszamy.
  7. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy godzinę w 180st.
  9. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia po spędzonej nocy w lodówce jeszcze lepiej się kroi).