SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM – TYLKO 4 SKŁADNIKI

Przepis na pyszny czteroskładnikowy sernik. Szybki do zrobienia, idealny dla zabieganych, lub jako ciasto na „ostania chwile”. Sernik pięknie się piecze i jego wielka zaleta jest to, ze nie opada.

SKŁADNIKI:

  • 1 KG SERA Z WIADERKA
  • PUSZKA MLEKA SKONDENSOWANEGO, SŁODZONEGO
  • DWA BUDYNIE ŚMIETANKOWE BEZ CUKRU
  • 5 JAJEK
  • SZCZYPTA SOLI
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WYKONANIE:

ŻÓŁTKA ODDZIELIĆ OD BIAŁEK I UBIĆ BIAŁKA NA SZTYWNA PIANĘ Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI. W OSOBNEJ MISCE UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z BUDYNIAMI A NASTĘPNIE DODAĆ DO NICH SKONDENSOWANE MLEKO ORAZ SER. CAŁOŚĆ MIKSOWAĆ OKOŁO 5 MINUT.

POD KONIEC DODAĆ UBITE BIAŁKA. BIAŁKA NIE POWINNY BYĆ UBITE NA BARDZO SZTYWNA PIANĘ. MASA SERNIKOWA JEST BARDZO PŁYNNA.

DNO TORTOWNICY (26 CM) WYSMAROWAC MASLEM I OPRUSZYC BULKA TARTA. DO TORTOWNICY PRZELAC MASE SEROWA. SERNIK PIEC W TEMPERATURZE 170 – 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO GODZINĘ.

PROSZĘ PAMIĘTAĆ, ZE KAŻDY PIEKARNIK PIECZE INACZEJ. W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH. PO GODZINIE SERNIK MOŻE BYĆ JESZCZE PŁYNNY. MOŻNA TO SPRAWDZIĆ PRZEZ DELIKATNE DOTKNIECIE WIERZCHU SERNIKA, JEŚLI WYDAJE SIĘ ON ZBYT PŁYNNY, NALEŻY PRZEDŁUŻYĆ CZAS PIECZENIA. SERNIK MOŻNA WTEDY ZABEZPIECZYĆ PRZED ZBYT MOCNYM PRZYPIECZENIEM, PRZEZ NAŁOŻENIE PAPIERU DO PIECZENIA NA JEGO WIERZCH.

SMACZNEGO!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij