czwartek, 2 stycznia 2014

Makowiec na cieście cytrynowym





Makowiec na cieście cytrynowym 

(makowiec w innej odmianie)




Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 2 szklanki cukru 
- 190g masła  
- 6 jajek 
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej dużej cytryny
- puszka masy makowej 



Sposób przygotowania:

1.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. 
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sok z cytryny (można również dodać odrobinę olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.

2.
Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.

3.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. 









Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego
 Indie Rock.
Peter Bjorn and John - I know you don't love me




Pozdrawiam 
Michał ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarz ;)
Jak znajdziesz jakiś błąd, proszę powiadom mnie o tym wysyłając maila na adres: gastrozyciapl@gmail.com lub napisz w komentarzu.
Proszę podpisz się imieniem pod komentarzem, jeżeli nie posiadasz własnego konta ;)

...

...