Pierożki smażone

Moi domownicy ,a zwłaszcza córki , ja zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso.
  • 3 szkl.mąki
  • 1 szkl.gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką]
Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką. [Mąkę przesiać do naczynia thermomiksa, dodać sól,wlać wrzątek i wymieszać 3 min / interwał ].Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Wycinać krążki , na każdym położyć dowolne nadzienie i zlepiać pierogi.Smażyć pierożki w głębokim oleju z każdej strony .Osuszyć na papierowym ręczniku.


Komentarze

  1. Właśnie szukałam takiego przepisu.
    Moja mama robiła uszka z grzybami na Eigily w takim cieście. Tyle, że musiało być cienko rozwałkowane

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz coś podobnego jadłem w Portugalii. Ten przepis przypomniał mi tamte smaki. Naprawdę bardzo dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.