Placki z cukinią i marchewką - oszukane ziemniaczane
Te placki przygotowałam modyfikując przepis na kotlety z kaszy kuskus. Zamieniłam gotowane jajko na cukinię i marchewkę, doprawiłam nieco inaczej i... wyszło przepysznie! W smaku przypominają nieco placki ziemniaczane. Doskonale nadają się jako przekąska lub dodatek do mięsnego czy wegetariańskiego sosu.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus (można też wykorzystać jaglaną)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 duża marchewka
- 1/2 cukinii
- 1 jajko
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy do przestygnięcia.
2. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
3. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Natkę pietruszki drobno siekamy.
5. W misce łączymy ze sobą: przestudzoną kaszę, startą merchewkę i cukinię, natkę, mąkę, jajko, sos sojowy, chili i czosnek.
6. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Moje placki były dość niewielkie - dawałam ok. 1 łyżki masy na placek. Myślę, że ich wielkość była idealna :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz