Placki z cukinią i marchewką - oszukane ziemniaczane




Te placki przygotowałam modyfikując przepis na kotlety z kaszy kuskus. Zamieniłam gotowane jajko na cukinię i marchewkę, doprawiłam nieco inaczej i... wyszło przepysznie! W smaku przypominają nieco placki ziemniaczane. Doskonale nadają się jako przekąska lub dodatek do mięsnego czy wegetariańskiego sosu. 


Składniki:
  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus (można też wykorzystać jaglaną)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.   Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu - odstawiamy do przestygnięcia.
2.   Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach.
3.   Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.   Natkę pietruszki drobno siekamy.
5.   W misce łączymy ze sobą: przestudzoną kaszę, startą merchewkę i cukinię, natkę, mąkę, jajko, sos sojowy, chili i czosnek.


6.   W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7.   Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.



Moje placki były dość niewielkie - dawałam ok. 1 łyżki masy na placek. Myślę, że ich wielkość była idealna :)

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty