poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Drożdżówki z budyniem i czekoladą


Drożdżówki są wbrew pozorom proste w przygotowaniu, a za nadzienie może nam posłużyć nie tylko budyń i czekolada, ale również dżem, marmolada, czy też owoce. Opcji jest wiele, a drożdżówki są zawsze pyszne. Oczywiście najlepsze są tego samego dnia.



SKŁADNIKI

Drożdżówki:

  • 250 ml ciepłego mleka 3,2 %
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 8 g soli
  • 1 jajko
Nadzienie:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

Dodatkowo: 

  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek 
  • mąka ziemniaczana do podsypania blaszki
  • cukier puder do oprószenia drożdżówek


WYKONANIE

Do małej miski wlać 100 ml mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 15-20 minut do powstania zaczynu. 

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać mleko, sól, cukier, jajko, masło i zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Do garnuszka wlać 200 ml mleka, dodać cukier i połamaną czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Do ostudzonej czekolady wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku, wlać mleko z proszkiem budyniowym i czekoladą, po czym mieszając podgrzewać, aż odpowiednio zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe części. Koniec każdego z pasków ciasta ponacinać tworząc cienkie paseczki, którymi na koniec zawiniemy ciasto. Każdy pasek ciasta posmarować cienko budyniem. Następnie zawinąć tworząc roladę, a górę owinąć cienkimi paseczkami, tak aby znalazły się na spodzie każdej drożdżówki. Drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na blaszce posypanej mąką ziemniaczaną. Następnie przykryć ręcznikiem i zostawić na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, po czym włożyć blaszkę do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Drożdżówki piec około 20 minut. Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz