poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Biały barszcz z jajkiem na wędzonce


Mocny rozgrzewająca, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem świątecznego jajka smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Jest obowiązkową potrawą naszego Wielkanocnego stołu.

Składniki:

500g wędzonego boczku
500ml żuru z butelki (zakwas)
4 cebule
4 liście laurowe
3 ząbki czosnku
100ml śmietany 18%
6 ziemniaków
4 łyżeczki majeranku
6 jajek
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Boczek wędzony pokroić na plastry, przełożyć do garnka, dodać 2litry wody, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.

2. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas i wcześniej zahartowaną śmietanę. Na samym końcu dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki.

4. Biały barszcz podawać z ugotowanymi jajkami. 




1 komentarz: