Zrazy z mięsem mielonym
Składniki:
(na 5 sztuk)
- 5 kawałków karkówki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- słoik musztardy
- 3-4 ogórki kiszone
- mąka do obtoczenia mięsa
- 2 cebule
- kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
1.
Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na 5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki kroimy w paski.
Bierzemy karkówkę i smarujemy ją sporą ilością musztardy. Na środek kładziemy 2-3 paski ogórka i "kulkę" mięsa mielonego. Zawijamy karkówkę i obtaczamy w mącę tak jak na zdjęciu :
2.
Nastawiamy piekarnik na 180 C. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy zrazy ( do 10 minut).
Następnie wykładamy je na blachę. Obieramy i kroimy cebulę w piórka i kładziemy ją na zrazy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia kostkę rosołową rozpuszczamy w kubku gorącej wody i podlewamy zrazy.
Przepyszne zrazy gotowe ;)
A dziś ode mnie nowa piosenka Foster The People ;)
Pozdrawiam ;)
Super pomysł na zrary, idelne połączenie.
OdpowiedzUsuńChłopak, który tak gotuje, super. Smakowity blog.
Pozdrawiam.
Ah, dziękuje ;)
Usuń