Różowe jajka z ziołowym serkiem

polowki-jajek-z-serkiem-i-ziolami
Różowe jajka z ziołowym serkiem

 
Wielkanoc coraz bliżej, więc i na blogu pojawiają się ostatnio różne przepisy na świąteczne dania z jajkami.  W moim domu pojawiają się one w wersji faszerowanej, a także w wersji kolorowej, czyli są barwione różnymi naturalnymi barwnikami. 
Poprzednio pokazywałam Wam:

Dzisiaj natomiast mam dla Was różowe jajka z ziołowym serkiem. To pomysł na jajka barwione w czerwonych burakach, które dzięki temu uzyskają delikatny różowawy kolor. Jajka podałam z dodatkiem ziołowego serka z koperkiem.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:


Różowe jajka z ziołowym serkiem


Różowe jajka z ziołowym serkiem

Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania
Składniki:
  • 4 ugotowane na twardo jajka

Marynata:
  • 2 średnie buraki
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru 


Ziołowy serek:
  • 4 łyżki serka kanapkowego
  • 1/2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki
  • pieprz 
  • sól




Wykonanie

  • Buraki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Gotujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Obrane jajka wkładamy do marynaty na 2 godziny.
  • W międzyczasie mieszamy składniki na serek ziołowy.
  • Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. 
  • Kroimy na pół, każdą z połówek smarujemy serkiem i ozdabiamy koperkiem.






Komentarze