Ryż Zapiekany z Jabłkami


Ryż z jabłkami zapiekany sprawdzi się idealnie na obiad jak i podwieczorek.

SKŁADNIKI:

200g ryżu do risotto
700ml mleka
600g obranych jabłek utartych na tarce na grubych oczkach
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA SOS:

150ml kwaśnej śmietany
15g cukru waniliowego
45g brązowego cukru

WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy na mleku.
2. Na maśle smażymy jabłka, wraz z cytryną i cukrem, pod koniec dodajemy cynamon.
3. Składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy na chwilkę.
4. W pojemniku żaroodpornym układamy kolejno : połowę ryżu, jabłka, drugą połowę ryżu, wierzch smarujemy sosem śmietanowym. Całość zapiekamy w temperaturze 180* około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger