niedziela, 5 kwietnia 2020

Jajka z nutą chrzanu faszerowane łososiem


Jajka na twardo faszerowane masą z żółtka, delikatnym wędzonym łososiem, wyrazistym ostrym chrzanem i posypane pachnącym świeżym szczypiorkiem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.

Składniki:

7 jajek
100g wędzonego łososia
2 łyżki majonezu
1 łyżka tartego chrzanu
4 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka kropel soku z cytryny
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.

2. Łososia drobno posiekać.

3. Żółtka rozgnieść z majonezem i chrzanem za pomocą widelca na gładką masę, następnie dodać łososia, sok z cytryny, szczypiorek, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Farsz umieścić w worku cukierniczym i nafaszerować połówki białek. Jajka udekorować szczypiorkiem i kawałkami łososia. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz