kwietnia 04, 2020

Kuchenne sposoby na kolorowe jajka

Zbliżają się święta - z wielu względów będzie to z pewnością wyjątkowa Wielkanoc.

Ale Wielkanoc to Wielkanoc, pisanki być muszą 😄

Wiele z nas ma teraz więcej wolnego czasu, może więc zamiast kupować gotowe barwniki warto spróbować pobawić się z naturalnymi barwnikami?
Wystarczy wykorzystać produkty, która mamy w kuchni (np. curry) lub np. przygotowujemy akurat na obiad (np. czerwona kapusta), żeby móc naturalnie zabarwić jajka. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli macie dzieci - dla nich to z pewnością będzie coś nowego i ciekawego 😉

Poza tym takie naturalne pisanki świetnie wpisują się też w zasadę zero waste - po co kupować barwniki, skoro możemy wykorzystać to, co normalnie byśmy wyrzucili, np. łuski cebuli?

A jak uzyskać kolorowe jajka w naturalny sposób?
Nie jest to wcale takie trudne!
  1. Kolor żółty - wystarczy ugotować jajko w wodzie z dodatkiem kurkumy.
  2. Kolor różowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowane były buraki.
  3. Kolor pomarańczowy - łupiny po cebuli zalej wodą, ugotuj w tym jajko.
  4. Kolor fioletowy - ugotuj jajko w wodzie, w której wcześniej gotowana była czerwona kapusta.
  5. Kolor niebieski - rozmroź jagody, ugotuj w wodzie, po czym owoce odcedź, a w wodzie po jagodach ugotuj jajka.
  6. Kolor zielony - pietruszkę zblenduj z wodą i ugotuj w tym w tym jajko.
  7. Kolor brązowy - przygotuj mocną kawę i ugotuj w niej jajko.

Jajka zawsze zostaw w wodzie do ostygnięcia. Możesz też dodać po ugotowaniu dodać do wody łyżkę octu, żeby utrwalić barwnik na jajku.
Jeśli masz już ugotowane jajka na twardo możesz też po prostu zalać je wywarem z barwnikiem, ale wtedy kolor może być słabszy.

A pod spodem krótka ściąga wizualna 😉

Bawcie się dobrze przy barwieniu swoich jajek!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger