Wegański żurek grzybowy

Drukuj
03.04.2020   Magda

Mocny smak grzybów, ich cudowny zapach oraz wyrazisty i kwaskowy smak żuru to zniewalające połączenie do wypróbowania w te święta Wielkiej Nocy. Gęsta od warzyw zupa jest bardzo sycąca, ale przede wszystkim pyszna. W wersji wegańskiej zabieliłam zupę wegańskim jogurtem, w wegetariańskiej polecam kleks kwaśnej śmietany. Można też w ogóle zupy nie zabielać i cieszyć się jej wyrazistym, grzybowym smakiem.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 250ml żurku lub trochę więcej do smaku
  • 100g mrożonych grzybów
  • 3-4 duże grzyby suszone
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • odrobina drobno posiekanej natki pietruszki do podania
  • jogurt kokosowy do podania – opcjonalnie

 

Przygotowujemy warzywa – marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich kawałek cebuli oraz przygotowane grzyby suszone i mrożone – przed gotowaniem zupy nie trzeba suszonych moczyć, a mrożonych nie musimy odmrażać. Doprawiamy wszystko sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy taką ilością wody, aby przykryć wszystkie składniki w garnku.

 

Stawiamy na średni ogień i zagotowujemy, a gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 15 minut.

 

Po tym czasie wlewamy do zupy jeszcze około szklanki przegotowanej wody oraz żurek – wlejmy najpierw około szklanki, zamieszajmy i spróbujmy czy odpowiada nam zupa na kwaśność. Jeśli jest za mało wyrazisty, dodajemy jeszcze trochę żurku. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Gotową zupę podajemy gorącą, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki. Dla chętnych zabielamy jogurtem wegańskim.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.