piątek, 3 kwietnia 2020

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem


Jajka faszerowane szynką, posypane przyjemnie pikantnym i aromatycznym szczypiorkiem to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Świetnie sprawdzą się również w roli śniadania.

Składniki:

7 jajek
200g gotowanej i wędzonej szynki
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 pęczki szczypiorku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.

2. Szczypiorek drobno posiekać.

3. Szynkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka rozgnieść widelcem.

4. Do dużej miski przełożyć żółtka, szynkę, szczypiorek, dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

5. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz