FIT boczniaki z piekarnika

Mam dla was mój ulubiony przepis na fit boczniaki w pysznej i chrupiącej panierce z płatków owsianych i pestek dyni! Robiłam je  w ten sposób już kilka razy i zawsze wychodziły bardzo smacznie. Gorąco polecam wypróbować,  przepis jest banalny w wykonaniu.

SKŁADNIKI:

  • 250g boczniaków 
  • 1/2 kubka płatków owsianych
  • 1/3 kubka pestek dyni
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka, ulubiona przyprawa do kurczaka (opcjonalnie)

WYKONANIE:

  1. Boczniaki delikatnie płuczemy wodą,  rozdzielamy je na pojedyncze grzybki, odkładamy na ręcznik kuchenny i pruszymy solą 
  2. Przygotowujemy panierkę: blendujemy płatki owsiane razem z pestkami dyni ( staramy się nie zblendowac ich na pyłek!). Wystarczy 10-20s blendowania. Po czym mieszamy ją z przyprawami.
  3. Jajka ubijamy w miseczce
  4. Przygotowujemy naczynie do pieczenia- rozsmarowujemy na dnie odrobinę oleju oraz nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem
  5. Każdego grzybka dokładnie maczamy w jajku, następnie w naszej panierce po czym odkładamy do naczynia żaroodpornego 
  6. Gdy nasze boczniaki są gotowe, wkładamy je do piekarnika na 10 min, po czym obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 min



Share:

0 komentarze