czwartek, 2 kwietnia 2020

Brownie z cukinią.

         Kolejny dzień w domu ;)
Kwarantanna sprzyja nadrabiania wszelkich zaległości, u mnie jest to blog ;)
  Za chwilę albo przybiorę na wadze, albo zacznę rozdawać na ulicy moje wypieki ;)
Dziś piekę Brownie z cukinią, już jeden podobny przepis mam na blogu...ten jest trochę inny.



Składniki na foremkę 25x18cm, jeśli wolimy wyższe ciasto można podwoić składniki:

-1 i 1/4 szklanki mąki (u mnie owsiana)
-1/2 szklanki cukru trzcinowego
-2 i 1/2 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki cynamonu
-2 małe jajka lub jedno duże
-1/4 szklanki oleju
-pół szklanki naparu kawy
-250g startej na grubej tarce cukinii




Sposób wykonania:

Piekarnik włączamy na 160stopni.
Startą cukinię zalewamy kawą i odstawiamy.



Jajka ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy powoli olej i mieszamy.



Pozostałe suche składniki, bez czekolady mieszamy w misce, cukinię wyciskamy w rękach i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy, dodajemy do tego wymieszane suche składniki, na końcu dodajemy posiekaną na drobno czekoladę i mieszamy łyżką.


Gotową masę wykładamy do foremki, nie miałam papieru do pieczenie więc wysmarowałam ją masłem. Proponuje jednak papier bo lepiej się wyciąga ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40-50 minut. U mnie 40 wystarczyło.
Pamiętajcie, że jak robicie większą porcję to piec trzeba dłużej, 50min do godziny.
Najlepiej sprawdzać patyczkiem żeby ciasto nie było przesuszone.
Smacznego ;) 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz