czwartek, 2 kwietnia 2020

Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą


Moja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości.

Składniki:

500g wędzonego boczku
5 cebul
4 liście laurowe
500ml żuru z butelki (zakwas)
120g chrzanu
3 ząbki czosnku
100ml śmietany 18%
4-5 ziemniaków
4 jajka
3 białe surowe kiełbasy
majeranek
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać jedną posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

3. Do wywaru po kiełbasie, dolać 1 litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Barszcz chrzanowy podawać z upieczoną kiełbaską. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz