Jajka marynowane w curry

zolte-jajka-w-misce

Zaczynam pomału podsyłać Wam różne smakowite wielkanocne inspiracje. Pewnie w tym roku nie będzie takiego szaleństwa, jak zawsze, ale przecież musi być pysznie i kolorowo, nawet jeśli święta spędzimy w okrojonym gronie.
Dziś zapraszam po przepis na jajka marynowane w curry. Jajka są delikatnie pikantne, możemy je później nafaszerować lub jeść polane majonezem i posypane na przykład rzeżuchą.

Kulinarne inspiracje


Na blogu znajdziecie także inne pomysły na jajka:

Jajka marynowane w curry

Jajka marynowane w curry

Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo

Marynata:
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu 10%
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli




Wykonanie:

Jajka obieramy ze skorupek.
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki, oprócz octu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka wkładamy do słoika i zalewamy zimną marynatą.  Słoik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po wyjęciu z marynaty, jajka delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.





Komentarze