Chrupiące pieczone ziemniaki panierowane w kaszy mannie




Gdy byłam dzieckiem i jeździłam na weekendy do babci, często robiłyśmy razem na kolację takie ziemniaki. Do dziś ich smak kojarzy mi się z dzieciństwem. Na długi czas o nich zapomniałam, ale ostatnio mnie olśniło. Jak zwykle brakowało pomysłu na kolację i wtedy przypomniałam sobie o babcinych ziemniakach. Dodałam trochę więcej przypraw, dzięki czemu były bardziej wyraziste, a panierka nadała im tej samej chrupkości, co lata temu. Tak, będę do nich wracać :)


Z podanych składników przygotowałam 3 duże porcje ziemniaków.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili

Przygotowanie:

1.   Ziemniaki obieramy i płuczemy pod wodą.
2.   Kroimy w półksiężyce i wkładamy do miski.


3.   Dodajemy sól, paprykę, chili i dokładnie mieszamy.


4.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
5.   Piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewamy do 190℃.
6.   Kaszę mannę wsypujemy do miski.
7.   Obtaczamy ziemniaki w kaszy i układamy na blasze.


8.   Pieczemy przez 40 minut.


Jeżeli nie macie funkcji termoobiegu w piekarniku, czas pieczenia należy wydłużyć do 1 godziny.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty