terrina wielkanocna

15824

składniki:
4 jajka
250 ml śmietanki 30%
250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki majonezu
50 g szynki, pokrojonej w kostkę
50 g kukurydzy
50 g groszku konserwowego
50 g marchewki konserwowej, pokrojonej w kostkę
50 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
5 łyżeczek żelatyny
sól, pieprz

wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Rosół podgrzewamy. W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Majonez dokładnie mieszamy ze śmietanką. Do rosołu dodajemy 1-2 łyżki śmietany z majonezem i mieszamy. Przelewamy do pozostałej śmietany i dokładnie mieszamy. Dodajemy warzywa, szynkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wąską foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy parę łyżek mieszanki śmietanowo warzywnej, wstawiamy do lodówki, do stężenia. Na stężałej warstwie, przez środek układamy jajka, jedno za drugim i wykładamy pozostałą masę tak aby jajka były pokryte. Całość wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Gotową terrinę kroimy w grube plastry i podajemy np. z sosem chrzanowym, piklami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here